(#19) Bedank je een echte Kuylenburger met een lekkere appeltaart, dan is er een grote kans dat je vriendelijk te verstaan wordt gegeven dat een doosje tompoucen van Verhallen eigenlijk meer in de smaak valt. En om eerlijk te zijn zou je niet uit Culemborg mogen vertrekken zonder een tompouce (of twee halve, want die verkopen ze ook) van deze hofleverancier geproefd te hebben. In sneltreinvaart naar de bakker dus, voordat ze uitverkocht zijn!
Banketbakkerij en Chocolaterie Verhallen, Tollenstraat 17, open ma-vr 08.00-17.30 en za 08.00-16.30, de tompoucen worden de hele dag door gebakken
(#20) Breng een bezoek aan de 5 hectare grote stadsboerderij Caetshage, genoemd naar het vroegere kasteel. Hier vind je een biologische boerderij en een zorgboerderij met landbouw, veeteelt en natuur. Wandel op je gemakje rond en de kinderen kunnen naar hartenlust spelen met zand en water. Kijk ook eens bij de bijenstal, insectenhotels of bezoek de oude kasteeltuin. In de boerderijwinkel vind je allerhande biologische producten uit de omliggende tuin. De zo genoemde ‘meewerkers’ helpen op het land of in de keuken. Zij bereiden bijvoorbeeld de groentepakketten voor en maken chutneys en sauzen die in de winkel te koop zijn. Elke laatste vrijdag van de maand kun je na online aanmelden aanschuiven voor een verse maaltijd.
Stadsboerderij Caetshage, Caetshage 1, erf open ma-za 09.00-17.00, winkel open di-za 09.00-17.00, openbare paden ma-zo 09.00-19.00, www.caetshage.nl
(#21) De missie van de fruitslagers van De Roze Bunker is door het maken van fruitsiropen op een duurzame wijze de restproblemen resten in de voedselindustrie tegen te gaan. Met hun creatieve aanpak planten ze biodiversiteit, ontwikkelden ze een nieuw soort frisdrank met reststromen en verkorten ze de voedselketen. In de miniboerderij op het terrein in Culemborg experimenteren de zogenaamde fruitslagers met smaak en ingrediënten. De siropen hebben leuke namen als Bitter Bloed, Madame Gember en Dhr. Peer. Je vindt de drankjes bij enkele restaurants en cafés in de stad en voor een flesje voor thuis kun je onder andere terecht bij de Wereldwinkel of Stadsboerderij Caetshage.
Siropen van de Roze Bunker drink je onder meer bij Caatje aan de Lek, Vrij in Culemborg, De Gelderlandfabriek en eetcafé La Mesa.
(#22) Zin in een film of avondje vertier? Stadstheater De Fransche School biedt een gevarieerd programma (films en theater) met gevestigde namen, maar ook jong talent. Met een beetje geluk koop je nog een kaartje! Het gebouw kwam in 1847 in gebruik naast waar destijds de (Schoteldoekse-)haven was. Bedoeld als vloedvrij lokaal - gelukkig maar éénmalig gebruikt in 1855 - en als Armenschool, tot 1891. Daarna deed het pand tijdelijk écht dienst als (dependance van de) Fransche School. Een lagere school voor welgestelden, waar in de 5e en 6e klas Frans geleerd werd. Later o.a. als gaarkeuken in de Tweede Wereldoorlog en tenslotte als garage van een busbedrijf. Het sterk verwaarloosde gebouw werd uiteindelijk een theater dat in 1981 haar deuren opende. Opvallend detail is dat het aan één zijde rust op een (stevige) oude stadsmuur en aan de andere kant niet, waardoor het pand enigszins scheef is gaan staan.
Theater De Fransche School, Havendijk 1, programma www.theaterdefranscheschool.nl
(#23) Wist je dat er in Culemborg ook bier gebrouwen wordt? Enkele jaren geleden startten Lars en Benno hun Brouwerij Vrijstad. Waar het proces in 2012 nog goed was voor zo’n 30 liter ‘garagebier’, wordt tegenwoordig een productie gedraaid van 700 liter per keer. Naast een aantal vaste bieren, worden ook seizoenbieren gebrouwen of bieren voor een speciale gelegenheid, zoals de ‘zvnhndrd’ tijdens het 700-jarig bestaan van Culemborg. Koop of drink jouw Vrijstadbier bij verschillende winkels en horecagelegenheden in de stad.
Brouwerij Vrijstad, bieren worden verkocht bij verschillende horeca, brouwerij alleen geopend tijdens bijzondere gelegenheden
(#24) Op een broeierige zomerdag maak je een rustgevende schaduwrijke (avond)wandeling over de kronkelende lanen van stadspark De Plantage dat in 1850 aangelegd is. Op de plek waar sinds 1779 al park de ‘Plantagie’ lag. Ontworpen door de beroemde architecten J.D. en L.P Zocher. Het geslacht Zocher maakte het ontwerp van vele parken in Nederland. De oorspronkelijke muziektent is helaas in 1950 verloren gegaan. Tijdens de renovatie om het park in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen, is hij herbouwd. Vanaf twee ‘Zocherbankjes’ die ervoor staan kun je heerlijk luisteren naar de concerten die er iedere paar weken gegeven worden tussen mei en september.
De Plantage, Wilhelminadreef, programma op www.muziekplantage.nl
(#25) Vanaf Werk aan het Spoel kun je via een wandelroute van 10 km de Nieuwe Hollandse Waterlinie verkennen. Tegenwoordig heeft het gebied namelijk een nieuwe functie als prachtig natuurgebied waar je de geschiedenis kunt herbeleven. Het kunnen lopen van deze route is beperkt tot het zomerseizoen. Je steekt namelijk twee maal de Lek over met het Liniepontje, een voet- en fietsveer dat alleen in de zomerperiode vaart tussen Werk aan het Spoel, Werk aan de Groeneweg (Schalkwijk) en Fort Everdingen. Meld je voor de overtocht eventueel bij de schipper via 06-57952925.
Liniepontje (alleen contactloos, personen €1,50, fietsers €1,75 per overtocht), route vanaf Werk aan het Spoel, Goilberdingerdijk 40, vaartijden onder voorbehoud 10.00-17.00, bijna dagelijks tussen mei-sept, www.uiterwaarde.nl
(#26) Met kinderen is het geweldig om een bezoek te brengen aan Kinderboerderij De Heuvel. Hier leven en spelen dieren en kinderen al 40 jaar naast elkaar. Er wordt veel aandacht besteed aan natuur- en milieueducatie middels activiteiten die het hele jaar door worden georganiseerd. Lekker heen en weer zwaaien dus terwijl er een pauw bovenop de schommel zit of op de wip tussen de scharrelende kippen!
Kinderboerderij De Heuvel, Weithusen 63, open di-zo 10.00-17.00
(#27) Bij Bolderburen, naar het boek van de Zweedse Astrid Lindgren, kunnen kinderen zich uitleven in de natuur(speel)tuin. Maar ook voor volwassenen is het er aangenaam. Er lopen boerderijdieren en er zijn verschillende speelobjecten als een piratenschip en een Villa Kakelbont die hier niet ontbreken mag! In de natuurtuin speel je samen heerlijk verstoppertje. Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Centraal op het terrein staat molen Johanna uit 1878 die tegenwoordig een educatieve functie heeft. Deze is dagelijks te bezoeken wanneer de blauwe vlag wappert. Er is ook een buurtcentrum op het terrein gevestigd, een ontmoetingsplek voor bewoners van de omringende wijken.
Bolderburen en Molen Johanna, Prijsseweg 1, dagelijks open, tussen april en september 10.00-20.00 en tussen oktober en april 10.00-17.00, www.bolderburen.net
(#28) Zorgboerderij De Witte Schuur is een duurzaam agrarisch familiebedrijf die aan zo’n 40 (jong-)volwassenen een beschermde, veilige omgeving biedt op het Culemborgse platteland. Op de schapenfokkerij loopt ook kleinvee zoals kippen, konijnen, varkens en de Australische Kelpie (hond). Bovendien zijn er een moestuin, hoogstamboomgaard en bakkerij, waarvan de producten verkocht worden in de gezellige boerderijwinkel. Het is een bezoek meer dan waard. Neem ook even plaats in de theetuin en geniet van de huisgemaakte lekkernijen, lunch of high tea, terwijl je uitkijkt over de weilanden in het prachtige Culemborgse Veld. De Witte Schuur levert haar lokale producten ook aan ondernemers in de stad!
Zorgboerderij De Witte Schuur, Prijsseweg 16, terras en winkel open ma 13.00-17.30 en di-za 09.00-17.30, www.de-witteschuur.nl